by World Triathlon Admin on 06 Apr, 2009 12:01

Radka Vodickova and Dimitry Polyansky ran out winners at the first ITU Triathlon European Cup of the year in the Portuguese city of Quarteira.

The men were the first ones to compete with Russia’s Ivan Vasiliev first out of the water along with Frederic Belaubre from France.

Home favourite Bruno Pais was the most active athlete on the bike, leading almost all of the attacks and managing to get away on the fifth lap with three other competitors (the Vasiliev brothers and Andrea D’Aquino). This group arrived in transition area almost 45 seconds ahead of the big peloton where there were a further 40 riders.

Coming from behind on the run, the Russian duo of Dmitry Polyansky and Alexander Brukhankov, secured the first two places, with the local Bruno Pais manging to hold on to grab the last podium place.

In the women’s competition Vanessa Fernandes made her first competitive international test of the season as she recovers from a broken collarbone, finishing the race with Portuguese youngster, Anais Moniz in 16th and 15th respectively.

Moniz lead throughout the 1500m of the swim, followed closely by Ainhoa Murua from Spain and Fernandes.

The top swimmers were caught by the main group after two laps of cycling, where the pack stayed together until the transition area.

Radka Vodickova
from the Czech Republic was the fastest on the 10km run circuit, finishing the ITU Quarteira European Cup in 2:02:10. France’s European Junior Champion Emmie Charayron enjoyed a successful senior performance to finish second in 2:03:02, followed by Denmark’s Helle Frederiksen, with 2:03:16.

Complete men’s results

Complete women’s results

Radka Vodickova y Dimitry Polyansky fueron los ganadores de la primera Copa de Europa de Triatlón ITU del año en la ciudad portuguesa de Quarteira.

Los hombres fueron los primeros en competir, con el ruso Ivan Vasiliev y el francés Frederic Belaubre en cabeza tras la salida del agua.

El favorito local Bruno Pais fue el atleta más activo en la bicicleta, protagonizando la mayoría de los ataques y consiguiéndose escapar en la quinta vuelta junto con otros tres corredores (los hermanos Vasiliev y Andrea D’Aquino). Este grupo llegó al área de transición con casi 45 segundos de ventaja sobre el gran pelotón en el que había algo más de 40 corredores.

Viniendo desde atrás en la carrera a pie, el dúo ruso formado por Dmitry Polyansky y Alexander Brukhankov, se aseguraron los dos primeros puestos, con el atleta local Bruno Pais consiguiendo alcanzar el último puesto del pódium.

En la carrera femenina Vanessa Fernandes hizo su primera competición internacional de la temporada una vez recuperada de su fractura de clavícula, terminando la carrera junto con la joven estrella portuguesa Anais Moniz, en 16º y 15º posición respectivamente.

Moniz lideró los 1500m de la natación, seguida muy de cerca de la española Ainhoa Murua y Fernandes.

Las mejores nadadoras fueron alcanzadas por el grupo principal después de dos vueltas de ciclismo, formándose un grupo que permaneció unido hasta el área de transición.

La checa Radka Vodickova fue la más rápida en los 10 km del circuito de carrera a pie, terminando la Copa de Europa ITU de Quarteira en un tiempo de 2:02:10. La francesa Emmie Charayron Campeona Junior Europea disfrutó de su gran actuación al finalizar segunda en 2:03:02, seguida por la danesa Helle Frederiksen con un tiempo de 2:03:16.