Gomez grabs Tiszaujvaros title

by World Triathlon Admin on 11 Aug, 2007 12:00

World number one Javier Gomez has done it again.  In the last world cup before the Hamburg world championships, the Spaniard has added to his already impressive 2007 season by winning today’s Tiszaujvaros BG Triathlon World Cup in Hungary.  New Zealand’s Kris Gemmell was Gomez’s closest competitor, finishing nine seconds back to take silver, his best world cup performance since winning bronze in Ishigaki back in April.  Two-time European champion Frederic Belaubre of France raced in just his second world cup of the year but finished on the podium again, showing he’s back in top form.

As usual, Gomez began to heat up at about the 4-kilometer mark of the run, setting a torrid pace and pulling away from Gemmell and Belaubre.  The men couldn’t keep up with the Spaniard who took a 17-second lead as he set out on the bell lap.  Gomez cruised in the final kilometers and broke the tape for the sixth world cup win of his burgeoning career.  In a remarkable season that includes his first European championship, he wins three world cup titles for the second straight year and cements himself as the man to beat in Hamburg at the world championships.  His world cup podium streak now stretches to a dozen and dates back to March 2006.  With his sixth world cup win, Gomez now tied Aussies Greg Bennett and Craig Walton for 7th among all-time world cup winners.

Veteran Volodymyr Polikarpenko becomes the second Ukrainian of the day to finish one step off the podium in fourth place while Brazilian Reinaldo Colucci crossed the line in fifth, his third top five finish this year.

Click here for women’s race report

El número uno del mundo Javier Gómez lo ha conseguido otra vez. En la última copa del mundo antes de los campeonatos del mundo de Hamburgo, el español ha añadido a su ya impresionante temporada 2007 la victoria hoy en la Copa del Mundo de Triatlón BG Tiszaujvaros 2007 en Hungría. El neozelandés Kris Gremmell fue el rival más peligroso, terminando a nueve segundos consiguiendo la plata, su mejor actuación en la copa del mundo desde que ganase el bronce en Ishigaki el pasado Abril. El dos veces campeón de Europa Frederic Belaubre de Francia que corría su segunda copa del mundo del año terminó otra vez en el podium, mostrando que está volviendo a su mejor forma.

Como es habitual, Gómez empezó a entrar en calor a los 4 kilómetros del segmento de la carrera, poniendo un ritmo intenso y alejándose de Gemmell y Belaubre. Los hombres no pudieron aguantar al español que tomó una ventaja de 18 segundos al sonido de la campana. Gomez corrió los kilómetros finales y cruzó la cinta consiguiendo su sexta victoria en la copa del mundo de su floreciente carrera. Se trata del primer campeonato europeo de su sobresaliente temporada, el ha ganado ya tres títulos de copa del mundo por segundo año consecutivo y es el hombre a batir en los campeonatos del mundo de Hamburgo. Sus podium en la copa del mundo alcanzan la docena y se remontan a marzo del 2006. Con su sexta victoria en la copa del mundo, Gomez alcanza a los australianos Grez Bennett y Craig Walton situándose entre los siete primeros corredores con más victorias en la copa del mundo de la historia.

El veterano Volodymyr Polikarpenko se convierte en el Segundo ucraniano del día terminando en cuarto lugar mienytras que el brasileño Reinaldo colucci cruzó la meta en quinto lugar, su tercer quinto puesto este año.